Poradna Čtečky knih


Autor: | Vloženo: 08.12.2014 000 14:01 | Témata: Poradna Čtečky knih

Prosím o vysvětlení rozdílu v počtu formátů

Dobrý den, rozhoduji se mezi PocketBook 626 Touch Lux2 a Amazon Kindle Papierwhite 2, jak mám jako jen prostý budoucí uživatel čtenář se rozhodnout, když parametrům formátů vůbec nerozumím. Čtečka bude dárek pro patnáctiletou slečnu, která velmi ráda čte, má chytrý telefon a notebook, takže jde opravdu o přednosti čtení.
Děkuji a s pozdravem Jana Helešicová

  • 8. prosince 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobry den,

    Pocketbook 626 ma lepsi podporu formatu knih, hardwarova tlacitka a o neco lepsi cenu. Paperwhite 2 je zase rychlejsi, ma lepsi odezvu na dotyk a celkove lepsi zpracovani. Obe ctecky jsou kvalitni a vetsinu parametru maji shodnych.

    ing. tomas pejcha
    AZ Mobil -http://www.azmobil.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • netbat

    netbat

    16. prosince 2014

    Myslíte počet formátů elektronických knih, se kterými čtečka umí pracovat? Jeslti ano, tak zde je moje odpověď:

    Vybírejte čtečku podle kvality zobrazení, snadnosti obsluhy a funkcí (vestavěné slovníky, snadný překlad čtených frází...) a ne podle formátů, které umí.
    Nechci vám doporučovat konkrétní značku, i když svého favorita mám. Podívejte se sama na recenze a sledujte, jak čtenáři hodnotí kvalitu zobrazení, kontrast, podsvětlení... Také pozor, pokud si více lidí stěžuje u hodnoceného typu na poruchovost, malou mechanickou odolnost apod.

    Podrobnější komentář k formátům knih:
    Čím více formátů čtečka umí, tím snáz k ní najdete soubory s knihami, které bez úpravy můžete prohlížet a číst. Na Internetu je toho k nalezení opravdu hodně v nejrůznějších formátech od jednoduchých TXT, HTML přes pravé e-bookové typy FB2, EPUB, AZW, KF8... až po obtížně zpracovatelné MS DOC a PDF.
    Ale toto hledisko není tak významné, jak by se mohlo zdát. Existují velmi dobré programy na převod formátů, asi nejlepší bezplatný je Calibre, http://calibre-ebook.com/
    Je-li vaše dcera vášnivá čtenářka, která hltá knihy z různých zdrojů, budete aspoň občas převod formátu knih muset udělat, ať už koupíte jakoukoliv čtečku. Když se to naučíte a budete ochotná převodu knihy do jiného druhu souboru na počítači věnovat pár minut (či sekund), zjistíte, že vlastně problém formátu pro vás neexistuje či aspoň není tak vážný, jak by se mohlo zdát.

    Proč převádět formáty? Připravte se např. na to, že i když máte u čtečky uvedenou podporu PDF, brzy budete rozčarovaná z toho, jak se tento slavný formát ve čtečkách obtížně zpracovává a jak nepohodlně se čte vlivem různých omezení (velikost znaků, délka řádků, hranice stránek...). Téměř cokoliv jiného je lepší než PDF. Proto při koupi e-knihy preferujte vždy pravé e-book formáty, které se vždy dají snadno navzájem převádět a velmi pohodlně se čtou. Typ PDF volte až na posledním místě, když už nic jiného nezbývá.
    Osobně si PDF převádím do FB2/EPUB i za cenu, že pak občas ve výsledném souboru někde uprostřed textu nelogicky zbudou čísla stránek nebo se rozjede formát názvů kapitol apod.
    MS DOC formát (pro Word) se dá otevřít pomocí LibreOffice (opět zdarma), uložit jako formát ODT a ten už pak umí Calibre převést na něco použitelného. To jsem vyjmenoval asi nejsložitější operace, ale ty se týkají jen pár procent souborů, ostatní je velmi snadné, když se v calibre naučíte několik základních kliků. Někdo jiný vám jistě poradí další možné způsoby.

    A ještě poznámka:
    Vyhýbejte se ve vlastním zájmu nákupu knih chráněných elektronickým DRM (ochrana proti kopírování Adobe DRM). Vůbec to není proto, že vás navádím, abyste knihy nelegálně kopírovala a předávala dalším lidem. Z mého pohledu je DRM hlavně ochrana proti pohodlnému použití vaší vlastní řádně zakoupené knihy. Buď knihu neotevřete vůbec už jako novou kvůli typu čtečky nebo až si koupíte za pár let jinou čtečku a budete si své knihy blokované vlivem DRM chtít převést do nového formátu, velmi se potrápíte. Např. proto, že neexistuje možnost ověřit pravost vaší licence, změnil se standard nebo není dostupný původní ověřovací server apod. Ochranu DRM sice lze odblokovat, ale nebudu vás navádět k nelegální činnosti. Lépe je to řešit rozhodnutím už v okamžiku nákupu.

    Naopak vůbec není na překážku nákupu kniha označená ochranou typu "sociální DRM", což znamená, že v knize je někde uvedeno vaše jméno jako vlastníka, je "podepsaná". Protože ji máte pro sebe, ničemu a nikomu to nevadí.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.