Poradna Čtečky knih


Autor: | Vloženo: 01.02.2013 000 21:45 | Témata: Poradna Čtečky knih

Kindl je možné nastavit v čtečce češtinu?

  • 2. února 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    jen pro upresneni, Jailbreak je neoriginalni zasah do software ctecky, coz ma za nasledek ztratu zaruky, nezavisle na zavade. Zadny obchod Vam nevyreklamuje zbozi, kde byly provadeny neoficialni upravy (Jailbreak, Hack apod). Pokud si proctete obchodni podminky, najdete tuto klauzuli temer ve vsech obchodech.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • David Šmíd

      2. února 2013 - David Šmíd

      Do obchodních podmínek si mohou obchody napsat kde co, otázkou je jestli je to v souladu s platnou právní úpravou.
      Prodejce obecně neodpovídá za vady, které spotřebitel na věci způsobí nedodržením obecných zásad zacházení s věcí - zde je důležité ono "na věci způsobí". Pokud se prokáže, že instalace čehokoli nemohla způsobit, že čtečka vůbec nefunguje (tedy ani nezahájí bootování, což by čtečka, která je hardwarově v pořádku, rozhodně za všech okolností měla), reklamace musí být uznána. Takový spor by zřejmě musel na základě odborného posudku rozhodnout soud.

      Obchod, který vyreklamuje hardwarově nefunkční Kindle s nainstalovanými neoriginálními rozšířeními existuje - Amazon. Vyreklamuje dokonce i prasklý displej, o čemž si u českých obchodů můžeme dát jen zdát.


  • 1. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu AZ Mobil

    Dobry den,

    momentalne zatim nelze. Pouze u nekterych verzi Kindle 3 a nyni nove take pro Kindle s verzi firmware 4.1.0 a 4.1.1. Jedna se ale o neoficialni cestinu a je tedy nutne pouzit tzv. Jailbreak, coz ma vliv na uplatneni zaruky.

    ing. tomas pejcha
    AZ Mobil http://www.azmobil.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Klenerová

      1. února 2013 - Klenerová

      Moc děkuji za odpověď budu se muset prokousat angličtinou abych zvládla všechny funkce čtečky s pozdravem Klenerová


    • David Šmíd

      2. února 2013 - David Šmíd

      Pokud máte dotykový Kindle, tak ten počeštit zatím nelze, nedotykové modely počeštit lze.
      Na reklamaci by instalace jailbreaku neměla mít vliv, pokud budete reklamovat nefunkčnost hardwaru. Samozřejmě těžko můžete reklamovat, když při instalaci něco pokazíte. Samotným jailbreakem a počeštěním se čtečka trvale poškodit nedá.


  • 2. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu AZ Mobil

    Chapu, ze obhajujete sve upravy, ktere jsou zalozene na Jailbreaku. Osobne proti nim nic nemam, jsou velmi prospesne (pro lidi, kteri s nimi umi zachazet). Ale je to presne jak se u techto uprav pise: Vse na vlastni nebezpeci a neneseme zadnou zodpovednost za znicene zarizeni:)

    Bohuzel po zmene originalniho firmware ctecky samozrejme ztracite zaruku, tak to proste je (je mozne se zeptat na COI, pripadne dalsich organech, kde toto potvrdi). Je to podobne jako byste u notebooku porusil samolepkove pecete a pote sel notebook reklamovat se softwarovou vadou. Nikdo se s Vami bavit nebude. Zde jiz zalezi jak se k tomu dany obchod postavi.

    Spise jde o to, aby si lide uvedomovali, ze kazdy zasah do orig. softwaru prinasi urcita rizika. At uz klasicky "brick" nebo ztratu zaruky. Staci se podivat na forum mobileread, kde jsou uzivatelu s "cihlami" Kindle desitky az stovky. V 99% samozrejme vse vzniklo neodbornym zasahem do softwaru. A zrovna u ctecek Kindle neni tezke ho softwarove odpravit.

    Tim samozrejme nemam nic proti Vasi uprave, je velmi prospesna a spouste lidem pomuze a sam ji vitam. Jen je potreba sdelit i mozna rizika (byt jsou mala). Jen tak se jim lze vyhnout a pripadne minimalizovat.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • David Šmíd

      2. února 2013 - David Šmíd

      Ani ČOI není v tomto případě rozhodující arbitr.
      Tím může být jedině soud, který rozhodne na základě znaleckého posudku.
      Že se s vámi nikdo v obchodě nebude bavit je možné, ale to ještě neznamená, že na reklamaci nemáte podle zákona nárok a že tento spor nemůžete vyhrát. Uznávám, že pohodlná cesta k úspěšné reklamaci to zrovna není, proto taky v zájmu ušetření si starostí doporučuji nákup přímo u Amazonu.

      Uvědomme si, že Kindle je v podstatě malý počítač se vším, co k tomu náleží.
      Podle stejné logiky by se prodejce mohl zbavit odpovědnosti za vadný LCD displej poukazem na to, že zákazník si do notebooku nainstaloval předem neschválený, neoriginální software. Což je, jak jistě uznáte, pěkná pitomost.

      Nikdy jsem netvrdil, že prodejce musí přijmout odpovědnost za vadu, která vznikla neodborným zásahem, tj. za "bricknutí" čtečky zpackanou instalací čehokoli neoriginálního. Tvrdím pouze, že nemůže odmítnout reklamovat prokazatelně nefunkční _hardware_ poukazem na neoriginální instalaci _softwaru_ .

      Také bych tolik neděsil uživatele zničením zařízení. Kromě Kindle Paperwhite se dá každý softwarově "bricknutý" Kindle vzkřísit, jen to může vyžadovat větší či menší porci úsilí a erudice.


  • 2. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu AZ Mobil

    ano, souhlasim se vsim. Jen par poznamek:

    vim, ze COI o nicem nerozhoduje, myslel jsem spise jako pomocne voditko ohledne pripadneho sporu.

    nakup na Amazonu je na toto lepsi, ma vsak take sva uskali. Pokud se Vam podari dostat zbozi do EU (a projdete si celnim rizenim) budete mit zbozi levnejsi s pravdepodobne lepsi podporou (nehazejme ale vsechny prodejce do jednoho pytle - toho spatneho:) ). Na druhou stranu, na vyrizeni reklamace je nutne zbozi posilat do US na sve naklady (pokud nemate international verzi) a zaruka je samozrejme pouze 12 mesicu. Rozsireni stoji zhruba 40 USD. Dale je nutna zakladni znalost anglictiny.

    S tim softwarem v notebooku mate pravdu, ale je treba si uvedomit, ze neco jineho je mit v notebooku nainstalove neorig. programy a neco jineho je zmenit primo cely firmware, ktery ma na starosti chod celeho zarizeni. Podobne jako u mobilnich telefonu nebo tabletu.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • David Šmíd

      2. února 2013 - David Šmíd

      Měl jsem samozřejmě na mysli nákup na Amazon.de, nákup v USA dnes ztrácí i z hlediska vámi uvedených důvodů smysl.
      Přeposlání přes mailboxde.cz vyjde asi na 150 Kč, což se dá unést i v případě reklamace (poštovné v rámci Německa hradí Amazon), záruka je taky dvouletá a cena výrazně příznivější.

      To rozlišování software vs. firmware je jen slovíčkaření. Každý, kdo se podívá do Kindlu, tam najde celkem běžnou instalaci Linuxu se speciální čtecí aplikaci od Amazonu.
      Obdobou "bricknutí" Kindlu je neodborný zásah do instalace OEM Windows na notebooku, jenž znemožní jejich naběhnutí. Ani to ale přeci není překážkou reklamace hardwaru.


  • 2. února 2013 - Oficiální zástupce obchodu AZ Mobil

    jeste priklad jak to funguje u Apple. Divil bych se, pokud by to Amazon mel jinak. Apple ma ve svych podminkach (Apple EULA) jasne ustanoveni, ze jailbreak znamena ztratu zaruky.

    Jsem si temer jisty, ze Amazon podobne jako Apple dovoluje menit pouze oficilani firmware stazeny primo ze sveho webu (nebo z jineho, ale ofic. soubory).

    Ctecky Kindle nemaji operacni system, kam je mozne stahovat a instalovat libovolne aplikace. V podminkach (orig. od Apple a Amazon, ne v nasich obchodech) je jasne napsano, ze muzete pouzivat pouze orig. firmware od vyrobce. Jinak riskujete ztratu zaruky. Jina vec je, jak se k tomu vyrobce v pripade reklamace postavi.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • David Šmíd

      2. února 2013 - David Šmíd

      Apple je v tomhle ohledu dost extrém a pochybuji, že by jeho EULA obstála před soudem v EU (v USA možná ano).
      Při koupi Kindlu žádnou EULA neodsouhlasujete a žádné ustanovení v Term of Use ani One-Year Limited Warranty nehrozí ztrátou záruky v případě zásahů do softwaru Kindlu. Schválně se podívejte.

      Nezlobte se na mě, ale tvrzení, že "Ctecky Kindle nemaji operacni system, kam je mozne stahovat a instalovat libovolne aplikace" je holý nesmysl.
      Podívejte se do libovolného Kindlu. Je tam Linux, který se takřka neliší od libovolné Linuxové distribuce (což operační systémy zcela jistě jsou). Pokud považujete MS DOS za operační systém, musíte za něj nutně považovat i ten víceuživatelský systém se všemi moderními náležitostmi, jenž je nainstalován v Kindlu.
      A že do něj nelze instalovat libovolné aplikace ? Já sám jich na svém Kindlu provozuji několik. Terminál, VNC klient, FBReader, MPlayer, Midnight commander, ... Cokoliv co přeložíte a čemu stačí hardware Kindlu. Dokonce je možné rozchodit i komfortní "appstore" ipkg.
      Ano, Amazon se tomu snaží technickými prostředky bránit, ale to ještě neznamená, že to není možné.

      Můžete mi odcitovat tu pasáž v podmínkách, kde je napsáno, že můžete používat pouze originální firmware od výrobce ?
      Jediné, co jsem v Term of Use našel, co se alespoň trochu týká tématu je toto: "You may use the Software only on a Kindle", což znamená, že Kindle software můžete používat pouze v Kindlu, nikoliv však např. v emulátoru či jinde.
      Je to ovšem úplně něco jiného, než "v Kindlu můžete používat pouze software od Amazonu", jak tvrdíte vy.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.